Leesboeken


Door financiële steun van de Stichting Kinderen Lezen Techniek zijn de volgende boeken verschenen:2018
Titel: Help! De robots staken
Auteur: Rian Visser en Heleen Brulot

Het is 2050. Kinderen gaan alleen naar school om leuke dingen te doen, zoals sporten, dansen of experimenteren in het laboratorium. Leren doet iedereen thuis met zijn eigen robot, die oppas, leerkracht én verzorger is. Op een ochtend doet Jasmijns robot raar. Ook de robot van haar vriendin doet vreemd. De zelfsturende auto's zijn van slag en de voedselprinter gaat zijn eigen gang. Wat is er aan de hand?
 

2017
Titel: Theater Popcorn
Auteur: Monique van der Zanden

Stop! Hier sta je voor THEATER POPCORN. Dit is de leukste plek van de stad. Dit is een meidentheater! Ben jij een stoere meid? Hou je van toneel? Ben je creatief en / of technisch? Ben je zeven jaar of ouder? Dan moet je hier zijn!!!
 


Titel: Kit en Kaat bakken pannenkoeken
Auteur: Jolanda Horsten en Hélène Jorna

Kit en Kaat passen op het huis van de juf. Ze hebben een wild plan. Ze beginnen er een pannenkoekenhuis. Op de kaart staat een echte Kit en Kaat-pannenkoek. Nu nog gasten. Zouden die wel komen?
 

2016
Titel: Oma gevangen!
Auteur: Marcel van Driel

De moeder van Rapp en Rob vindt stoere dingen uit. Zoals een straler die een tekening echt maakt! Rapp en zijn robotbroer Rob hebben een straler hard nodig. Want Spiegelmama heeft oma gevangen genomen! Ze doen van alles om hun oma te redden. Zal het ze lukken?
 


Titel: Op de boot van Sint
Auteur: Anneke Scholtens, ivan & ilia

De boot van Sint is vol. Alle pakjes liggen door elkaar. Opruimpiet roept boos: 'Grote pakken hier, kleine pakjes daar!' Maar dan doet de boot opeens heel raar!
 


2015
Titel: Monsters en paleizen
Auteur: Rian Visser

De koning heeft een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw paleis. Amin en Laila doen mee. Met een computerspel bedenken ze een supergaaf paleis. Laila's oom print het ontwerp met een 3D-printer. Zal het ze lukken om de wedstrijd te winnen?
 
2013
Titel: Wedstrijd op wielen
Auteur: Berdie Bartels

Huub heeft een droom: meedoen aan een wedstrijd. Een echte wedstrijd, met echt publiek en echte prijzen. En dat híj wint! De hoofdprijs, welteverstaan. Want aan een wedstrijd doe je mee om te winnen, nietwaar? Maar die droom gaat natuurlijk nooit van zijn leven uitkomen. Dat weet Huub voor honderd procent zeker. Of vergist hij zich misschien?
 

Titel: De Nolympische Spelen
Auteur: Marco Kunst
Max, Milan en Makoto gaan voor goud op de Nolympische Winterspelen in Japan! Maar er is een ander team dat opeens alle wedstrijden wint. Heel vreemd! En dan is er ook nog de mysterieuze voorspelling dat een van de drie vrienden tijdens de Spelen een vreselijke diefstal zal plegen … Max, Milan en Makoto begrijpen er helemaal niets van. Heeft dat winnende team iets met de diefstal te maken? Professor Verbeek schiet te hulp. Het lijkt wel een game!

Titel: Robot Rikko knapt het op!
Auteur: Jan Paul Schutten, Heleen Brulot

Robot Rikko doet alles wat je zegt. Hij wast, hij kookt, hij poetst. En je kunt ook met hem spelen. Top! Wel maakt hij veel herrie. Dan hoort hij niet wat je zegt. En dan gaat er wel eens iets mis….
2011
Titel: De rivierdief
Auteur: Monique van der Zanden
Kira en Yaro zijn met hun ouders op vakantie in de Ardennen. Het is een supersaaie vakantie, totdat ze watermolen Het Schoepenrad ontdekken en de vrolijke molenaar Corneel en zijn vrouw Treze mogen helpen. Maar op een donkere nacht gebeurt er iets raars....de rivier die de watermolen laat draaien, verdwijnt spoorloos! Kira en Yaro gaan hem zoeken en je raadt nooit wat ze na een spannende speurtocht vinden!2010
Titel: De Zwijnenbende
Auteur: Jan Paul Schutten
Een boek over levensmiddelentechnologie, dierenliefde en het maken van lekkere vleesvervangers.
Sebastiaan en Maroesjka redden met hun vader twee varkens uit de rivier. Als ze horen dat de varkens eigenlijk naar de slacht moeten, koopt hun vader de dieren. Het gezin besluit meteen vegetariër te worden. De varkens voelen zich al snel thuis bij de familie. Er is alleen één probleem: ze kunnen niet blijven. Hoe moeten ze dat oplossen? In de tussentijd heeft de vader van Sebastiaan en Maroesjka een nieuw vegetarisch gerecht bedacht: Gourmandises. Die zijn zo lekker dat ze al snel een enorm succes worden. Maar hoe maak je ineens duizenden kilo’s van zo’n product per dag? Heb je dan veel koks nodig? Of juist goede machines?2009
Titel: en pil met een lab erin
Auteur: Martine Letterie
Een boek over Nano-technologie.
'En nu een prijs!', zegt de man van het journaal. Nanne laat zijn lego liggen. Een prijs is goed nieuws, en daar houdt Nanne van. Hij loopt naar de televisie. 'Albert van den Berg krijgt de Spinozaprijs', zegt de nieuwslezer. 'Voor zijn uitvinding van een lab op een chip.' Die nacht droomt Nanne dat hij in een ruimteschip zit. Het ruimteschip reist door Nannes lichaam.
Aan het stuur zitten An en Har, twee maffe koks. Ook de volgende nacht droomt Nanne raar. Dan verzint Nannes moeder een plan...2008
Titel: Een draak van een zaak!
Auteur: Monique van der Zanden
Over het werk van de technische recherche van de politie.
Raaf is helemaal gek op bijzondere dingen uit de natuur. Hij vindt op het fietspad een kapot gevallen ei. Het ei is reusachtig. Wanneer Raaf het meeneemt naar huis, toont zijn griezelige overbuurman verdacht veel belangstelling… Het geheimzinnige ei is het begin van een angstaanjagend avontuur: een race tegen de klok voor de politie!2007
Titel: Brand, Brand!
Een pictoboek voor kleuters over het werk van de Brandweer.
Benta mag naar de brandweerkazerne. Haar tante is bij de brandweer! Benta mag spuiten met een slang. Ze mag een echt stoer pak aan. En? ze mag omhoog met de lange ladder! Wat ziet ze daar, hoog in de lucht? Vieze zwarte rook! Brand!2006
Titel: Wat zullen ze opkijken!
Auteur: Anneke Scholtens
De oma van Noes wordt 80. Het wordt een groot feest! Iedereen is druk bezig met de voorbereiding. Noes mag niet meedoen met het dansje van haar zussen. Die vinden Noes te onhandig. Maar Noes komt met haar eigen verrassing. Iets heel bijzonders… Wat zullen ze opkijken!
 2005

In 2005 Vleugels over de Regte Hei, voor het maken van de bijbehorende lesbrief van VONK was de Koninklijke Landmacht de belangrijkste partner.2004
In 2004 verscheen Vals spel in het papierkasteel van Ibis. Ibis vertelt over een schoolreisje dat uitloopt op een spannend avontuur waarin het, met de hand en machinaal, maken van papier een hoofdrol spelen. De totstandkoming van de VONK lesbrief werd mogelijk gemaakt door het Informatiecentrum Papier en karton.2003
Titel: Dirk tilt het dorp op
Auteur: Wouter Klootwijk

Verschenen in de serie Spetters, over het gebruik van pneumatiek.

Titel: Robokip
Auteur: Anneke Scholtens

Verschenen in de serie Bolleboos, over een ziek kind dat dankzij Robokip toch de les op school kan volgen.2002

In de Ontdekserie verscheen in  2002 'Het spel van de wereld' van Arend van Dam. Over de werking van het internet en de mogelijkheden en gevaren ervan. Achter in het boek een overzicht van internettermen.2001
In 2001 verscheen in de Ontdekserie 'Gestrand op Riemersplaat' van Hans Petermijer. In dit boek komen kinderen op een onbewoond eiland terecht waar zij zich met eenvoudige technische hulpmiddelen moeten weten te behelpen. Achterin het boek staan allerlei praktische tips voor  ‘overleven’ in een dergelijke situatie.

 

Home

Bestuur

Leesboeken

Jaarverslag

Contact